KUKA iiwa R820 típusú robotok az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárában 2016. június 2-án. A robotból, amelyeket az autók fugáinak és az alkatrészek illeszkedésének mérésére használják, kettőt állítottak üzembe. A berendezések a nehezen elérhető helyeken mérnek, amellyel a munkafolyamat felét veszik át a dolgozóktól. Ez autónként a munkaidő felét, naponta 14 ezer mérést jelent.

A vállalat tájékoztatása szerint a robotok darabja több tízmillió forintba került, s a jövőben is terveznek hasonló, úgynevezett ember-robot-kooperációs projekteket. A lehetséges alkalmazási területeket vizsgálják.
A robotok felmérik az autók egyéni pozícióját és annak megfelelően állítják be magukat a soron következő mérésre, amelynek köszönhetően milliméter pontosan megtalálják a mérési pontokat. A mérési eredményeket összehasonlítják a karosszériaüzem automatizált méréseivel, ami segíti a termelés hatékony folyamatoptimalizálását. Mindkét robot a dolgozók közvetlen közelében dolgozik, védőkerítés nélküli alkalmazásukat biztonságtechnikai megoldások teszik lehetővé. Ha mégis érintkeznek emberrel, a robotok nyomatékszenzoraik segítségével érzékelik az érintést és azonnal megállnak.

2016. június 1-2. MTI hír alapján

Gyõr, 2016. június 2. Egy KUKA iiwa R820 típusú robot az Audi Hungaria Motor Kft. gyõri gyárában 2016. június 2-án. A robotból, amelyeket az autók fugáinak és az alkatrészek illeszkedésének mérésére használják, kettõt állítottak üzembe. A berendezések a nehezen elérhetõ helyeken mérnek, amellyel a munkafolyamat felét veszik át a dolgozóktól. Ez autónként a munkaidõ felét, naponta 14 ezer mérést jelent. MTI Fotó: Krizsán Csaba

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Gyõr, 2016. június 2. KUKA iiwa R820 típusú robotok az Audi Hungaria Motor Kft. gyõri gyárában 2016. június 2-án. A robotból, amelyeket az autók fugáinak és az alkatrészek illeszkedésének mérésére használják, kettõt állítottak üzembe. A berendezések a nehezen elérhetõ helyeken mérnek, amellyel a munkafolyamat felét veszik át a dolgozóktól. Ez autónként a munkaidõ felét, naponta 14 ezer mérést jelent. MTI Fotó: Krizsán Csaba

MTI Fotó: Krizsán Csaba

mti_hirfelhasznalo