A keretrendszer segít a döntéshozóknak, szabályozóknak, jogalkotóknak és másoknak felmérni a különféle típusú mesterséges intelligencia (MI) rendszerek által kínált lehetőségeket és kockázatokat.
Segít megkülönböztetni az MI-alkalmazásokat az egyénekre, a társadalomra és a bolygóra gyakorolt lehetséges hatásuk alapján.

Nem csak a döntéshozóknak, hanem nekünk is hasznos lehet ennek az ismerete, mert segít eligazodni az egyre inkább burjánzó MI rendszerek alkalmazások dzsungelében.

A keretrendszerről bővebben az OECD MI honlapján találunk információkat.

Miért is kell osztályozni az MI-rendszereket?

A mesterséges intelligencia megváltoztatja azt, ahogyan tanulunk, dolgozunk, játszunk, kommunikálunk és élünk. A politikai döntéshozóknak és mindenki másnak intelligens eszközökre van szükségük ahhoz, hogy különbséget tegyenek a mesterséges intelligencia rendszerek típusai és az emberek életére gyakorolt hatás között, akár jó, akár rossz.

Ez lefedi, hogy mire képesek az MI-rendszerek, de azt is, hogy hol és hogyan teszik ezt. Például az arcfelismerés nagyon hatékony lehet az okostelefonok biztonsága szempontjából, de más összefüggésekben alkalmazva sértheti az emberi jogokat.

A keretrendszer használatának módjai

A keretrendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ráközelítsenek az MI-ra jellemző konkrét kockázatokra, mint például az elfogultság, a megmagyarázhatóság és a robusztusság.

A keretrendszer támogatja:
• Az MI és a mérőszámok közös értelmezését
• Az MI rendszerek nyilvántartását
• Szektor-specifikus keretrendszereket, pl. az egészségügyben
• Kockázatértékelés, események jelentése és kockázatkezelés megvalósítását

Töltse le az OECD keretrendszer az MI-rendszerek osztályozásáról szóló rövid összefoglaló dokumentumot, és az OECD keretrendszer az MI-rendszerek osztályozásáról szóló teljes jelentést.