Mostani bejegyzésemet így is indíthatnám, ma, 2035. szeptember 14-én, kellemes, napos reggelre ébredhettünk. Péntek lévén már készülhetünk a hétvégére. A Tisztelt Olvasó meg felkapja a fejét, hogy micsoda ostobaságokat ír le ez a jóember, biztosan megártott neki a hosszú ideje tartó hőség, hiszen még csak 2022. július 28-t írunk és csütörtök van.

Egyébként tényleg van egyfajta kapcsolat a furcsa évszám és az extra hőség között. Ma – 2022 július 28 – van az úgynevezett „Túllövés Napja”, azaz a mai napon elhasználjuk azt az erőforrás mennyiséget, amely ebben az évben – a biztonságos jövőnk érdekében – rendelkezésre állna. Holnap már a jövő évet fogjuk elhasználni, holott ebből az évből még 5 hónap hátra van. Azaz, feléljük a jövőnket. Nagyon kevesen vannak azok, akik tisztában vannak azzal, hogy amennyiben globális túlfogyasztás van, a Föld képtelen a normál fogyasztáskori állapotra regenerálni önmagát, vagyis a lehetséges erőforrások is csökkennek.

A „Túllövés Napjának” kiszámításához egy adott módszert alkalmaznak, amiben az ökológiai lábnyom is szerepel, amelynek nagy részét a szén-dioxid kibocsátás adja. És máris megérkeztünk a mostani nagy meleghez, ami a klímaváltozás következménye.

A túllövés napja országokra is kiszámolható, Magyarországon, idén, ez az időpont május 30-ra esett. Ez durván azt jelenti, hogy a fogyasztásunkhoz két Földre lenne szükségünk. Vannak ennél rosszabb helyzetben lévő országok, az USA-nak már 5 bolygóra lenne szüksége.

Nem volt mindig globális túlfogyasztás, először 1970. december 30-án léptük át éves határvonalat, igaz mindössze egyetlen nappal. Mivel az éves adatok rendelkezésre állnak, összeadtam a „túllövési napokat” és 13,7 évet kaptam, így került a bevezetőbe a 2035-ös dátum. Ha ez a trend folytatódik, 2035-ben már június 24-én lesz a Túlfogyasztás Napja”.

Ide kívánkozik egy másik hír is. Július 26-án, 103. születésnapján elhunyt James Ephraim Lovelock, brit tudós, a modern Gaia-elmélet megalkotója. Talán a Gaia-elmélet dereng néhány embernek, most csak a lényegét mondanánk el, mivel a Magyar Minőségben egy részletes cikk formájában adózunk a tudós emlékének, elmélete bemutatásával.

Lovelock definíciója szerint a Gaia (a görög mitológiában a Földanya) a Föld bioszféráját, atmoszféráját, vizeit és földjeit magába foglaló komplex egység; olyan kibernetikai rendszer, amely kialakítja, illetve fenntartja a földi élethez szükséges optimális fizikai és kémiai környezetet. Amíg az egyensúly fennáll, addig Gaia képes magát regenerálni és optimalizálni. Azonban, ha drasztikus külső hatások érik (lásd a túllövés), ezt a képességét elveszti, ami végső fokon az élet megszűnéséhez vezethet.