Az olasz akkreditáló hatóság kiadott egy tanulmányt „Akkreditáció és tanúsítványok. Gazdasági érték és társadalmi hasznok”
címmel.

A gyorsan változó világunkban, a minőségügyi infrastruktúra tanulmányozása, annak gazdasági – és egyéb hatásainak az elemzése, értékelése jó alkalmat kínál arra, hogy átgondoljuk a kihívásokat amelyekkel egy ország szembesül (Jelen estben Olaszország). Ezek az elemzések figyelembe veszik a versenyképességet, valamint a beszállítói láncok, az új technológiák, a biztonság / védelem és a környezeti fenntarthatóság kérdéseit.

A minőségügyi infrastruktúráról azért beszélnek, mert számos szereplő vesz részt benne: szabványügyi testület, metrológiai intézet, nemzeti akkreditáló testület és akkreditált megfelelőségértékelő szervezetek. Ezen kategóriák közül az utolsó magában foglalja a tanúsító, ellenőrző, ellenőrző és hitelesítő szervezeteket, valamint a vizsgáló laboratóriumokat és a kalibráló laboratóriumokat, amelyek a megfelelőségértékelési tevékenységek révén központi szerepet töltenek be a rendszerben. Ez egy összetett, de hatékony struktúra, amely sikeres együttműködésben működik az állami és a magán szervezetekkel (a szabványügyi testületek és az akkreditációs testületek nonprofit alapon működnek).

Az összefoglaló rövidebb a teljes jelentés, 75 oldal azért érmes egy kis időt rászánni az elolvasására. Az olasz gazdasággal sok kapcsolata van magyar cégeknek. Olaszország esetében felhozott példák hasznosak lehetnek a hazai viszonyok között is.