Hibás programozású hegesztő robot miatt, hiányos ponthegesztés – hiba amely halálos következménnyel járhatott volna.

Az autóiparban a szoftver hibák az idők során egyre sokasodnak. Az elektronikus szoftver vezérelt alkatrészek egyre terjednek. Ezzel egy időben a gyártósorokon megjelentek a programozható robotok, és a programozási hibák is. A hagyományos minőség ellenőrzési módszerek, a vizuális ellenőrzés, jelentősége nem csökkent.

Így történt a nem régen az amerikai Subaru gyár esetében is. A 2019 évi Subaru Ascent gyártó soron lévő hegesztő robot elprogramozása ahhoz vezetett, hogy néhány ponthegesztési pont nem készült el. Ezt a hibát a gyártósori minőség ellenőrzés észre vette és elkezdte az érintett sorozat megkeresését. Végül 293 darabról derült ki, hogy hibásan készült. A Subaru visszahívási jelentésében találhatók a részletek. A robot hibás programozása azt okozta, hogy néhány hegesztési pont kimaradt a B oszlopnál. A B oszlopra van rögzítve a hátsó ajtó, így a hegesztési hiányosság szerkezeti szilárdságot csökkenti, nem javítható, a hibás autókat meg kell semmisíteni, mert a hiba baleset esetén sérüléseket okozhat. Szerencsére csak kilenc darab került a vevőkhöz a többit még a kereskedelemben vissza lehetett tartani.

A hibás járművek július 13 és július 21 között készültek. A hibát július 21-én a rutin mintavételes ellenőrzés során fedezték fel.

Forrás: IEEE Spectrum