2015 július 9-én megjelent ISO/FDIS 9001:2015 (Final Draft International Standard), vele párhuzamosan kiadták az ISO/FDIS 9000:2015 szabványtervezetet is. Két hónap van szeptember 9-ig a tervezetek véleményezésére. A tervezetek az MSZT szabványboltjában megvásárolhatóak.

A DIS változattal összehasonlítva a változások viszonylag kicsik. A legnagyobb a bevezetőben és az ábrákban történt, amelyeket egyszerűsítettek, néhány magyarázat egy mellékletbe került. A szakkifejezések és a meghatározások az ISO 9000-be kerültek át.

A bejelentéssel kapcsolatos ISO Youtube csatorna videó:

Az ISO 9001:2015 szabvány nem annyira direkten fogalmazó követelmény dokumentum mint az előző változatok, a ‘kimenet a lényeg’ alapfilozófiát követi. Ez a megközelítés megváltozás teszi rugalmasabbá az alkalmazását és nehezíti meg az értékelhetőségét. Mondhatjuk úgy is, hogy az a lényeg, hogy mit értünk el nem az, hogy hogyan. A szabvány ezen elveket a folyamat szemléletű megközelítést a kockázatalapú megközelítés kombinálásával éri el, valamint a PDCA ciklus alkalmazásával a szervezet minden szintjén, figyelembe véve a szervezet működési környezetét.

A már ISO 9001:2008 szerinti tanúsítvánnyal rendelkező szervezetek három éves átmenet alatt térhetnek át az új szabvány szerinti működésre, a várható 2015. szeptemberi szabványmegjelenés és 2018 szeptembere között.