A folyóirat tartalmából, csak egy cikket emelnék ki, a Turi Tibor által jegyzettet ami a

„Az MSZ EN ISO 19011:2012 szabvány változásai. Támpontok az auditorok értékeléséhez” címet viseli.

A szerző a XXI. Magyar Minőség Hét Menedzserek fórumán elhangzott nagy sikerű előadását bővítette ki, az eredeti előadásának, bemutató diái: [slideshare id=15185952&doc=turi-121115013455-phpapp01]

A Menedzserek fórumán elhangzott előadás videó anyaga is elérhető.


A szerző a cikkben a hivatkozott audit szabvány második kiadását elemzi, felhíva a figyelmet a szabvány általános útmutató jellegére és az alkalmazásának kibővülésére, használhatóságára mindenféle irányítási rendszer auditálásához.

Olyan új módszereket említ meg a cikkében mint a táv-auditálási módszerek. Bőségesen elemzi a bizalmasság alapelvét, az audit során figyelembe veendő kockázatokat. A szerző részletesen kitér az auditorok felkészültségére és a felkészültségük értékelésére.

A cikk javaslatait követő szervezetek, amelyek fontosnak tartják, hogy ha már bevezettek egy szabvány alapú irányítási rendszert, akkor „abból a lehető legtöbbet hozzák ki”, a szabvány ajánlásait felhasználva elkezdhetik a felkészültség (kompetencia) meghatározási és értékelési folyamatukat kialakítani.

Ezzel biztosítani tudják az auditorok megfelelő felkészültségét (kompetenciáját), ami elengedhetetlen a sikeres auditok elvégzéséhez. Így segíthetik elő a szervezetük működésének folyamatos fejlődését, az üzleti célok teljesítését.

A 2013. február 08-án megrendezendő, XVII. Minőségszakember találkozóAlkossuk meg a belső felülvizsgálók értékelésének módszertanát, a helyi gyakorlatokra építve, az új 19011 szellemében” a szerző új előadásával indul, amely a szabvány gyakorlati alkalmazását mutatja be példákon keresztül, majd workshop keretén belül a vitatjuk meg a kérdést.

A Magyar Minőség elektronikus folyóirat 2013. januári számának tartalomjegyzéke mindenki által elérhető.

Lépjen be a Társaságunkba, vagy fizessen elő az elektronikus folyóiratunkra, ha kíváncsi a folyóiratunk tartalmára.